Home        Idea Lab        Types        Case Study        Sweat equity allows for premier kitchen design
Bookmark and Share

Sweat equity allows for premier kitchen design

Customer Issues
  • The homeowners and extended family were willing to put in some sweat equity to reduce labor costs that allowed for a premier design with upgraded cabinetry, fixtures and appliances
  • Home was a 1980s-90s design where the first floor was compartmentalized into separate boxy rooms
  • There was heavy use of bulkheads that eliminated the use of that space for storage and created a closed in look and feel
  • A peninsula with both lower and upper cabinets hampered sight lines and efficient flow creating a trapped in feeling
  • The traditional “work triangle” design of kitchen did not allow for multiple cooks to work at the same time
  • The homeowners wanted to replace this tired and dated space with one that was more contemporary and open
Bel Air Construction Solutions
  • To reduce labor costs the home owners did the majority of the demolition work on the front end of the project as well the flooring and painting on the back end
  • The peninsula with both lower and upper cabinets that hampered sight lines and prevented efficient flow was eliminated from the design, opening the space and improving the sight lines
  • Removing the wall between the dining room and kitchen eliminated another barrier to opening the space
  • The traditional “work triangle design” of the former kitchen was replaced with a contemporary “work station design” that is more functional
  • A five-burner gas stove is the focal point of the cook station and features a wood range hood that is vented to the outside and an arabesque pattern tile backsplash
  • White cabinetry rises to the ceiling and is topped with a two-piece crown molding that provides a finished look, enhances the openness of the space and provides ample storage space
  • An organized appliance center is functional and attractive it features a double oven, refrigerator, microwave, coffee center, and more than ample storage.
  • A dark, hand-scraped hardwood floor is used throughout the space adding visual texture and a contrast with the white cabinetry while unifying the three areas

Request More Information

Let us know how we can help you with your remodeling project, and we will be happy to respond.

Setting up a Virtual MeetingKitchenMaster BathBathAdditionSunroomRoofingSidingWindowsExterior DoorsInterior RenovationsExterior RenovationsDeckPorchLower Level Renovation